"L'educació és l'arma més poderosa que pots emprar per canviar el món" Nelson Mandela

dimecres, 22 d’octubre del 2014

L'efecte Pigmalió

L'efecte Pigmalió és un mecanisme pel qual un resultat s'apropa a les expectatives prèvies perquè inconscientment s'ha modificat la conducta perquè així sigui. El nom ve del mite de Pigmalió.

L'efecte Pigmalió ha estat molt estudiat en educació. Si un professor creu que un alumne aprendrà i ho creu de veritat, aquest acabarà obtenint bons resultats, però no sols perquè tengui més capacitats o s'esforci més, sinó perquè el mestre modifica la seva conducta cap a ell/a.

Segons la mitologia grega, Pigmalió va ser un rei de Xipre que a més de sacerdot era també un magnífic escultor. Segons explica Ovidi a Les Metamorfosis, Pigmalió havia cercat una esposa la bellesa de la qual correspongués amb la seva idea de la dona perfecta. Va decidir dedicar tot el seu temps en la creació de les estàtues més perfectes. Així va realitzar l'estàtua d'una jove, a qual va anomenar Galatea, tan perfecta i tan preciosa que es va enamorar d'ella. Va somiar que l'estàtua cobrava vida i quan va despertar Galatea es va transformar en una dona real.
Pigmalió i Galatea

Però en educació què volem dir quan rallam d'Efecte Pigmalió?

En resum, el significat de l'Efecte Pigmalió és que si tu creus en que algú arribarà a comportar-se d'una manera determinada, l'estaràs influenciant i ajudant perquè ho aconsegueixi. Pigmalió va aconseguir que Galatea es convertís en una dona real, perquè ho va creure de veritat.

Quina aplicació té l'Efecte Pigmalió en l'ensenyament?

Quan tú creus que el teu alumne/a respectarà les normes, ajudarà als seus companys, serà endreçat amb les feines, respectarà la convivència de l'aula, sabrà escoltar i estar atent a les explicacions teves i les dels seus companys... en definitiva APRENDRÀ, ho acabarà fent. Però a part de creure-hi de veritat, cal confiar en que ho farà i tenir molta paciència.

Però en tot aquest joc hi juga un paper molt important la comunicació no verbal. Els gestos i les postures representen el 55% de la nostra comunicació. 

Els fillets són uns grans observadors de la nostra comunicació no verbal. Els gestos i el to de veu li estan dien que confies plenament en que ho pot fer i que ho sap fer. Per tant, no sols hem de tenir en compta el que deim sinó com ho deim.

L'Efecte Pigmalió es dóna contínuament en l'ensenyament. Per exemple, si un professor/a creu que un grup d'alumnes és molt dolent i vago, aquests alumnes acabaran actuant d'aquesta manera; i a l'inrevés: si el professor/a creu que els alumnes són excel.lents, els alumnes, en general, acaben actuant així i els resultats milloren clarament.

Aquí vos deix un vídeo curtet però molt aclaridor sobre l'Efecte Pigmalió aplicat a l'ensenyament...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada